HomePage > Jestive pečurke

B

Boletus aereus - medvedara, crni vrganj
Šešir: prečnika preko 20cm, jastučast, crno-smeđe boje.
Cevčice:
u mladosti sasvim bele, kao i pore, zatim postaju žute i na kraju maslinasto-zelene.
Drška:
visoka oko 12cm, debela 8cm, u sredini najdeblja, crvenkastosmeđe boje bronze (aereus), sa mrežicom iste ili bele boje, koja je naročito izražena u gornjem delu.
Otisak spora:
Maslinasto smeđe boje.
Meso:
belo, nepromenljive boje, debelo, opojnog mirisa i ukusa.
Stanište:
hrastove šume južnih, veoma osunčanih pozicija.
Upotreba:
jestiva.
 
Boletus edulis Bull.:Fr. - jesenji vrganj, pravi vrganj, medvedara
Šešir: 5-20(30) cm širok, mesnat, polukuglast pa raširen, ponekada blago ulegnut, belkasto smeđe boje, čas svetliji, čas tamniji, redovno svetlijeg ruba, kožica glatka ili sitno smežurana, nikada nije velurast.
Cevčice: bele pa žute, a na kraju maslinasto zelenkaste, lako se odvajaju od podnice šešira; pore su okrugle i sitne. Otisak spora je smeđe-maslinast.
Drška:
5-15 X 2-7 cm, prvo jajolikog oblika, kasnije valjkasta, često deblja prema dnu, puna, najpre svetlo smeđa, zatim sve tamnija. Često ima izraženu mrežicu, koja je pri vrhu bela, dole sve tamnija ili je nema.
Meso:
kod mladih tvrdo, uskoro omekša, ispod kožice svetlo smeđe, inače snežno belo, čak i iznad cevčica; miris i ukus prijatni.
Stanište:
raste leti i u jesen po listopadnim, ali i jelovim i smrekovim šumama, na osunčanim mestima.
Upotreba:
jestiv, odličan, mnogo se sakuplja za otkup. Može se jesti i sirov u manjoj količini.
Zamena:
je moguća sa drugim jestivim vrganjima. Kod vrganja koji imaju crveno plodište treba biti obazriv pošto su jedni sirovi otrovni (Boletus luridus, B.queletii, B.erythropus, B.purpureus, B.torosus), a neki su inače otrovni kao Boletus satanas.
Boletus regius - kraljevka
Šešir: polukuglast u mladosti, kasnije jastučast, prečnika oko 20cm, boje maline.
Cevčice:
intenzivno žute boje, završavaju se porama iste boje.
Drška:
visoka 10cm, debela 6cm, žuta, sa mrežicom iste boje.
Otisak spora:
Maslinaste boje.
Meso:
žuto, uglavnom nepromenljivo. Tokom veoma vlažnog perioda može blago u tragovima da pozeleni, kasnije ta mesta posmeđe. Ukus i miris blagi.
Stanište: tokom leta i rane jeseni u listopadnim šumama na južnim pozicijama. Što se ide više ka severu ili u visinu, sve je ređa.
Upotreba: jestiva gljiva, ali je treba brati u malim količinama, samo na onim mestima gde je zaista ima mnogo, jer je zakonom zaštićena.