HomePage > Jestive pečurke

C

Camarophyllus pratensis - vlažna livadarka
Šešir: prečnika oko 6cm, narandžaste boje, koja starenjem bledi, uglavnom ravan, ponekad sa centralnim ispupčenjem.
Listići:
iste boje ili malo svetliji, lučno izvijeni, spuštaju se niz dršku.
Drška:
iste boje, visoka 5-6cm, debela do 1,5cm, komorasto šuplja.
Otisak spora:
beo.
Meso:
beličasto, bez posebnog mirisa i ukusa.
Stanište:
brdski i planinski pašnjaci i livade, u jesen.
Upotreba:
jestiva.
 
Cantharellus cibarius - lisičarka
Plodno telo: u obliku je zvrka, žute boje žumanceta. Prečnik šeširića od 6-10cm, a visina oko 8 cm. Plodište se sastoji iz nabora i žilica koje se dugo spuštaju niz dršku.
Meso:
belo je i veoma kompaktno, mirisa na kajsije, breskve, šljive ili cimet. Može biti od blagog do veoma ljutog ukusa.
Otisak spora:
bele boje.
Stanište:
Svi tipovi vlažnih i senovitih šuma, od nizina do planinskih predela. Najčešca je u bukovim šumama. Javlja se od kasnog proleća do rane jeseni.
Upotreba:
jestiva je i u sasvim sirovom stanju. Lekovita gljiva.
Catathelasma imperiale - Golema pečurka

Šešir: od 10-15 cm, nekad i veći, dok je mlad poluloptast, beličast, kasnije otvo-
ren, na sredini blago ulegnut ili ravan, ponekad ispucao sa jako podvijenim obodom koji je često talasast, tvrd i mesnat, suve kožice. Kod mladih primeraka vidljivi su ostaci univerzalnog ovoja. Mlade gljive su cele obavijene univerzalnim ovojem.
U starosti posmeđi.
Listići:
gusti, prljavo beli, kasnije bledo žućkasti, spuštaju se niz dršku.
Drška:
visoka do 15 cm i prečnika do 3-4 cm, čvrsta, puna, obično pri dnu sužena, kao zašiljena, duboko ukopana u zemlju, sa dva prstena: jedan od ostataka univerzalnog ovoja, a drugi od ostataka parcijalnog ovoja.

Otisak spora: beo.
Meso:
tvrdo, čvrsto, belo, ugodnog mirisa na sveže sečeni krastavac ili brašno.
Stanište:
u zimzelenim šumama, od avgusta do septembra, na krečnom zemljištu u mikorizi sa smrekom i borovima, na kraju šume, relativno retka.
Upotreba:
jestiva.
Choiromyces meandriformis (Fr.) Th.:Fr. - svinjski tartuf, vijugavo mesnata mirisnica
Plodno telo: Oblika je uveta ili školjke. Tamno smeđe do crvenkastosmeđe boje. Za drvo je priraslo minijaturnom drškom. Unutrašnja površina je glatka i žilasto naborana, spoljna je zrnasto-baršunasta. Struktura je želatinozna i donekle hrskavičava. Tokom sušnog i vetrovitog vremena se stvrdne, a sa narednom kišom lako rehidrira. Veličina mu je do 10cm.
Stanište: Mrtve grane zove (Sambucus nigra), vrlo retko druga belogorična stabla. Retko na živom drvetu. Javlja se tokom cele godine nakon jakog kišnog perioda.
Upotreba:
jestiva u potpuno sirovom stanju.
Clitocybe geotropa - veliki levak
Šešir: prečnika 25cm, u obliku levka sa grbicom u centru. Bledosmeđe boje.
Listići:
beli, spuštaju se niz dršku.
Drška:
kijačastog oblika, boje šešira, visine 20cm, debljine 3cm.
Otisak spora:
beo.
Meso:
belo, žilavo, izrazitog mirisa.
Stanište:
Listopadne šume, najčešće hrastovi, u jesen.
Upotreba:
Jestiva dok je mlada, kasnije postaje gorka.
Clitocybe nebularis - maglenka
Šešir: prečnika 18cm, malo udubljen, sa širokim centralnim ispupčenjem, svetlosiv, prevučen magličastom skramom.
Listići:
beli, spuštaju se niz dršku.
Drška:
visoka 12cm, debela 4cm, bledosiva.
Otisak spora:
beo.
Meso:
belo, debelo, specifičnog, izrazitog, pomalo otužnog mirisa koji potiče od velike količine antibiotika koja se nalazi u gljivama.
Stanište: uglavnom u listopadnim šumama u jesen, često u velikim krugovima.
Upotreba:
Jestiva.
Clitocybe odora - anisovka
Šešir: prečnika 8cm, u početku ispupčen, kasnije levkasto udubljen, plavo-zelene boje, starenjem izbledi.
Listići: u boji šešira, spuštaju se niz dršku.
Drška:
visoka oko 5cm, debela 1cm, iste boje.
Otisak spora:
beo.
Meso:
belo, žilavo, snažnog mirisa na anis.
Stanište:
svi tipovi šuma, na tlu, u stelji od lišća i iglica, u jesen.
Upotreba:
jestiva, mada sušenjem ili kuvanjem gubi sasvim i miris i boju.
Coprinus comatus - beli jarčić, kaluđerka
Šešir: u obliku valjka, visina do 20cm, širine 6cm. U mladosti svetlosmeđe boje. Rastom gljive kožica puca i postaje vidljivo belo meso.
Listići: gusti, u mladosti beli, zatim dobiju ružičasti ton, nakon koga posive i lagano se pretvaraju u crno mastilo koje kaplje sve dok se celi šešir ne razloži.
Drška:
visoka i do 40cm, bela nosi tanki prsten, u sredini cevasto šuplja.
Otisak spora:
crn.
Meso:
belo, nežno, bez posebnog mirisa, prijatnog ukusa.
Stanište:
livade i proplanci bogati sirovim humusom.
Upotreba:
jestiva dok su joj listići beli.
Coprinus micaceus (Bull.:Fr.) Fr. - žuti jarčić, blistava gnojištarka, tinjčeva gnoištarka
Šešir: 2-5 cm širok; lomljiv, okruglast, pa zvonolik, oker sa okruglastim ljuščicama, rub neravan, radijalno naboran i posut sitnim svetlijim zrncima.
Listici:
gusti, uski, slobodni, belo sivkasti, kasnije sve tamniji, na kraju kašasto crni. Otisak spora je čadavo crn.
Drška:
4 -10 h 0,2-0,5 cm, valjkasta, šuplja, lomljiva, svilenkasto bela.
Meso:
X
Stanište:
raste u svežnjićima na različitim zemljištima i trulom drveću, od proleća do jeseni. Nakon duže suše prve porastu posle kiše.
Upotreba: jestiva, za čorbe, dok su listici svetli, slabijeg kvaliteta. Izbegavati alkohol dan pre i dan posle jela.
Zamena:
vrlo moguća sa sličnim gnojištarkama, koje su prilično rasprostranjene.
Cortinarius praestans - debelonoga koprenka
Šešir: prečnika više od 20cm, vlažnjikav, kestenasto smeđ sa tragovima niti koprene lila boje. Obod često naboran, podvijen.
Listici: u mladosti belosivi, kasnije žuto-smeđi.Široki su i gusti.
Drška: robusna, debela, visoka 15-20cm. Bela i lukovičasto zadebljana u bazi.
Meso: belo, debelo, čvrsto, u dršci plavičasto, bez mirisa, prijatnog ukusa.
Otisak spora: cimetastosmeđe boje.
Stanište: belogorične šume na krečnjackoj podlozi. Javlja se tokom kasne jeseni.
Upotreba: jestiva, ukusna gljiva.
Craterellus cornucopioides - crna truba
Plodno telo: oblika je šuplje trube, visoko do 15cm, boje sivo-smeđe do crne. Plodište je sa spoljne strane, uglavnom je glatko do blago naborano.
Otisak spora: X
Meso: tanko, žilavo, crno. Sveža gljiva nema poseban miris. Sušenjem dobija izvanrednu aromu, što je čini dobrom začinskom gljivom.
Stanište: Raste u busenima u bukovim i hrastovim šumama tokom jeseni.
Upotreba: jestiva gljiva.