HomePage > Jestive pečurke

F

Fistulina hepatica - goveđi jezik
Plodno telo: debelomesnato i sočno, nekada u obliku velike lepeze, nekada podseća na džigericu ili jezik. Boje je od bledo crvene, preko narandžaste do tamno smeđe-crvene. Gornja površina je u mladosti hrapava. Kasnije se ispod kožice sakupi vegetativna tečnost iz gljive, jarko crvene boje, gornja površina postane sluzava i želatinozna, a na oštećenim mestima izgleda kao da gljiva krvari. Plodište se nalazi na donjoj strani, prljavo krem boje, na dodir lagano menja boju u smeđe. Sastoji se iz gusto sabijenih cevčica debljine oko 3mm. Meso na preseku brzo tamni, sve do crvene boje, a isprepletano je belim žilicama. Prosečna veličina jednog plodnog tela je oko 20 cm širine i oko 5 sm debljine.
Stanište: najčešće se kao parazit nalazi u starim hrastovim šumama, ali se može naći i na starim panjevima. Retko se nalazi na drugom drvetu.
Upotreba: jestiva gljiva, kiselog ukusa. Može se jesti sirova, kao slana salata ili poslastica.
G
Grifola frondosa (Dicks.: Fr.) S.F.Gray - zečarka, zec gljiva
Plodno telo: iz debelomesnate osnove granaju se mnogobrojni izdanci koji na vrhu imaju oblik kašike ili lopate. Odozgo su sivo-smeđi, velurasti, sa tamnijim uzdužnim vlaknima, odozdo su beli ili krem-beli.
Cevčice: vrlo kratke, bele, spuštaju se niz dršku. Pore su sitne i okruglaste, kod starijih su šire.
Drška(e): izrastaju iz zajedničke debelomesnate osnove, ekscentrično su postavljene u odnosu na šeširiće, nepravilne, bele, vlaknaste.
Meso: vlaknasto, belo, nepormenljivo, mirisa koji podseća na kvasac, prijatnog ukusa.
Stanište: raste leti i ujesen na panjevima hrasta, korenju ili prividno na tlu.
Upotreba: jestiva dok je mlada, izdašna.
Zamena: može se zameniti sa orijaškim žbunom (Meripilus giganteus) kojemu su lepeze veće, meso na vazduhu crveni, kasnije crni.
Gyroporus castaneus (Bull.:Fr.) Quélet - kestenov vrganj, kestenovac, kestenov žljebovac
Šešir: prečnika do 10 cm, okruglast, zatim spljošten, ponekada malo udubljen u sredini, tankog ruba; kožica je velurasta, kasnije manje-više glatka i sjajna, teško se guli, kestenjasto-smeđe je boje, ponekad narandžasto-smeđa, uglavnom u jednom tonu.
Cevčice: kratke, uz dršku kraće, bele pa žućkaste; plodište je belo, zrelo je žućkasto, sa sitnim okruglim porama. Otisak spora je žućkasto-zelenkast.
Drška: 4-8 X 1-3 cm, velurasta, iste boje kao i šešir, jednobojna, krta, komorasto šuplja, pomalo naborane površine.
Meso: krhko, belo, ispod kožice boje lešnika ili pomalo ružičasto, pod pritiskom požuti, miris i ukus prijatni.
Stanište: raste leti i u jesen, pojedinačno ili u manjim skupinama, po listopadnim šumama, ređe u četinarima. Voli peskovito zemljište.