HomePage > Proizvodi

 

VRGANJ - Boletus
Otkupljuje u svežem stanju, preradom se pakuje po klasiranju kao svež i izvozi u istom obliku na tržište Italije, dok se čišćenjem i sečenjem na polutke isporučuje na tržište Austrije i Nemačke. U drugom varietetu se sveža čisti duboko zamrzava i nakon toga pakuje u kartonske kutije i takva izvozi egalizovana po klasama. Druga klasa se po čišćenju od zemlje i stranih primesa  električnom secilicom reže i slaganjem na lese indudtriski suši.
Tako osušena i klasifikovana pakuje u kartonske kutije i izvozi na  ino-tržište. Deo količina (isključivo sitne kalibraže) se po čišćenju blanšira-kuva i konzervira u pulpe-burad koje se u daljoj preradi pozicioniraju i izvoze u grosnom pakovanju. Preduzeće otkupluje i seoski sušeni  „vrganj“ koji naknadno preradom pozicionira pakuje i izvozi.
LISIČARKA - Cantharellus cibarius
Otkupljuje u svežem stanju. Čišćenjem i doradom se pakuje u sitana pakovanja (od 200 gr, 500gr i 1000 gr) i otpremaju većinom kao takva u izvoz. Drugi varietet je blanširanje-kuvanje koji se kao i „vrganj“ u pulpama grosnog pakovanja izvoze. U ređim slučajevima se industriski suši klasificira, pakuje i izvozi u kartonskoj ambalaži.
POPOVAČA - Amanita caesarea
Poznata u narodu još kao jajčara, ilinjača, blagva se otkupljuje i pakuje za otpremu isključivo u svežem stanju. Ova pečurka je jako kalorična i koristi se kao salatni dezert mada i termičkom obradom (prodinstovavanjem) može da se pripremi kao specijalitet cenjenih trpeza.
RUJNICA - Lactarius
Po otkupu blanšira-kuva i pulpira i kao takva prekalibrirana po veličini izvozi u grosnom pakovanju. U daljoj konzerviranoj pripremi  mešanjem sa povrćem i prelivima konzumira se kao majonezni prelivi.
OSTALE VRSTE PEČURAKA

Ostale vrste pečuraka dalje pomenute se u manjoj količini otkupljuju i izvoze kao: Smrčak, Crna truba, Ježika, Bukovača, Vilino kolo i dr. Smrčak je jako kvalitetna pečurka koja se isporučuje u svežem i suvom stanju. Kuvanjem ili dinstanjem sa dodatkom mlečnih prerađevina je takođe specijalitet pogotovu na Švajcarskim trpezama.

KLEKA - Communis juniperus
Otkupljuje kao plod-bobica koji se trijerisanjem i kalibriranjem pakuje u PVC vreće i izvozi na tržišta EU. Ovaj plod se u tehnološkim procesima koristi većim delom za ekstrakciju eteričnog ulja a koje se koristi u farmakologiji, hemiskim industrijama za kreme i parfeme kao i mašinskoj industriji za oplemenjivanje sintetičkih ulja. Sušena bobica kleke se cikliranjem (mlevenjem) koristi u mesnoj industriji kao aditiv u suho-mesnatim proizvodima, dalje se sitnim pakovanjima kupuje u trgovini a domaćinstva je kupuju za dodatke kuvanih jela (kupusa ili sarme i dr.)
Komina (nus ostatak) po ekstrakciji ulja se koristi kao supstrat u etilizaciji Engleskog pića Džin. Kompleksna pakovanja.
SVEŽE VOĆE
Sveža malina (Lamponi) sitno pakovanje 250 g.

Plod šipurka (Rosa canina) se otkupljuje u 80%-om stanju zrelosti, duboko zamrzava, selektira i izvozi takođe na tržište EU. U procesu industriske prerade koristi se za džemove visokodegustivne, izdvajanjem „C“ vitamina, kao i praškastih napitaka poput cedevite, ili filter kesica za čajeve.

LEKOVITO BILJE
Od lekobilja Preduzeće otkupljuje suvu herbu Kantariona (hiperikum perpforatum), suvi koren Lincure (Genitina Luthea). Isto  bilje po izvršenom odabiru i pakovanju plasira na tržište EU. Sirovinski lekobilje  u svojstvu sirovine služi za ekstrakciju eteričnih ulja, a u većem procentu kao čajni materijal bilo kao pulvisi, filter kesice ili rinfuzno-mešani čajevi.